En tolkning av jul i Blodfjell

Erik Strand, 30.08.2020

TV Norges julekalender Jul i Blodfjell, som først ble sendt i desember 2018, er kjent for sine mange allusjoner til andre filmer og serier. Serien har hentet inspirasjon fra alt fra Skam til Fleksnes. Jeg mistenker imidlertid skaperne av serien for å ha hentet inspirasjon fra en kilde de fleste seere og anmelder har oversett, og det er selveste Ibsen.

Nå lurer kanskje leseren som har sett Jul i Blodfjell på hvor i julekalenderen på hvor man finner en referanse til et av Ibsens verker. Vel, man kan se dette klippet fra Jul i Blodfjell.

Her ser man atToffen vil lære Timian om livets realiteter, og han oppfordrer ungdommen til bruk av pistol. Kassandra, Timians mor, vil derimot at han skal forbli i troen på at det ikke er tilfeldig hvem som får mandelen i grøten. Den som har sett fortsettelsen, vet at det ender med tragedie. Min teori er at handlingen er inspirert av Vildanden? Toffen (Gregers Werle) og Kassandra (dr. Relling) drar Timian i hver sin retning. Når Timians livsløgn brister, blir han koko og vil drepe de han forbinder med julen (Santa Lucia og engelen Gabriel). Kanskje er navnet Kassandra valgt fordi Kassandra i Jul i Blodfjell varsler om tragedie dersom ikke Timian får mandelen i grøten. Og hun får rett.

Så har jeg kommet over tegn som tyder på at Langbein og hans slekt har vært en inspirasjonskilde. Ca. to minutter ut i episode 17 leser Putti fra en Donald-pocket for Toffen. Man kan se at det er pocketbok nr. 44, Mikke Mus: Midt i blinken. Putti snakker om Spøkelseskladden, men han figurerer ikke i Donald-pocket nr. 44! I og med at Toffen ler av at det er Spøkelseskladden som er navnet på “den svarte kondomen”, er det ikke Putti som lyver her. Det er produsenten. Samtidig siterer Putti Langbein som sier “Gulp”. I denne pocketboken er det en scene hvor Langbein sier “Ulp” (ikke “gulp”) mere tydelig enn vanlig. Bevisst fra produsenten? Den første lengre historien i boken handler om at Mikke og Langbein reiser rundt i historien ved hjelp av noen merkelige frø funnet på Langbeins loft. På reisen treffer de mange av Langbeins forfedre, og de viser seg lite hyggelige. Kan tanken være å sammenligne den dysfunksjonelle Soot-familien med Langbeins slekt? I en historie som heter “Pyramidens hemmelighet” (en riktig morsom en, og en av mine favoritter)  i Donald-pocketbok 193, Donald Duck tar teten treffer Langbein og Mikke en gjeng romvesner som ligner på Langbein. De leter etter kameraten som heter … Zoot. Kan det tenkes at regissøren har hatt dette i tankene? Hvem vet. Uansett er henvisningen til Spøkelseskladden falsk, og det må i det minste skuespillerne ha sett under innspillingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s