Tanker om nettbibliotek

På sidene man kommer til via menyen nede til høyre på siden, finner man det overskriften antyder – litt av hvert. Her har jeg samlet og sortert lenker til stoff folk har skrevet om ulike ting. Kanskje kan noe av det som er sammenrasket her om steder, folk og fenomener, være til nytte og gi informasjon, innsikt, referanse eller underholdning.

Jeg har også en annen tanke bak disse sidene. De oppslagsverkene man finner på Internett, er gjerne bygget opp som i et oppslagsverk i bokform, med muligheten til å lese om fenomener som også er emneord. I tillegg har man gjerne dratt nytte av muligheten til å bruke lenker, både interne og eksterne. Jeg har lekt med tanken om hvordan et oppslagsverk på nett hvor man ikke kun benytter seg av lenker, men også aktivt bruker menyer og undermenyer, kan se ut. Slik går det an å skape ikke kun et digitalt leksikon, men et digitalt bibliotek. Jeg vil forklare forskjellen som følger: I det leksikon søker man opp et emne og finner en artikkel om emnet. I et bibliotek søker man opp et tema og finner en samling bøker/artikler om emnet. Forskjellen fra det fysiske biblioteket er blant annet kapasiteten. Mens man tradisjonelt har gått på et bibliotek for å finne bøker (man finner også aviser m.m. på et bibliotek), er det praktisk mulig å samle alt mulig av småartikler i et digitalt bibliotek.

Jeg har troen på det. Disse sidene er mitt eget lille hobbyprosjekt. Kanskje kan de tjene til inspirasjon for noen som har tid og ressurser til å føre idéen videre, både når det gjelder omfang og kvalitet. Disse sidene er preget av bruken av menyer, som WordPress har å tilby (premiumversjonen trengs for å bruke ulike menyer på ulike sider). I et mere profesjonelt prosjekt kan muligens moduler være mere hensiktsmessig.

Senest endret 15.05.21