Et forsøk på å få publisert innlegg

Erik Strand 01.01.2024

Det er langt fra alle innlegg som avisene finner verdig til å publiseres på papir eller på Internett. Når det gjelder publisering i papiraviser, er det forståelig at avisene er noe selektive. Plassen er tross alt begrenset. I avisenes debattsider på Internett er det annerledes. Her er plassen tilnærmet ubegrenset. Bortsett fra tilfeller hvor folk poster rent søppel eller enkelte har en særlig rikholdig produksjon, skulle alt ligge til rette for en demokratisk praksis hvor det som sendes inn, som en klar hovedregel publiseres.

Jeg vil her dele noen ferske eksempler på at jeg ikke slipper til i avisenes digitale leserbrevspalter. Jeg starter med bakgrunnen. Det har i 2023 vært et meget sterkt lokalt engasjement i forbindelse med at Lofoten risikerer å miste sitt eneste sykehus. Sykehussaken har blant annet ført til at et lokallag i Arbeiderpartiet (Vestvågøy) er blitt nedlagt. Lokale meningsmålinger har også vist dramatiske utslag.

Som medlem i et parti, Folkets parti, som har konstruktive løsninger på feltet helsepolitikk, valgte jeg å forsøke å benytte anledningen til å få publisert noen ord i leserbrevspaltene tilhørende 4 aviser i Nordland. Under overskriften “Tanker etter at Vestvågøy Arbeiderparti er lagt ned” skrev jeg om at anledningen burde brukes til å se etter bedre politiske alternativer på flere felter. Her er teksten i innlegget jeg sendte inn (finpusset litt på underveis, jeg sendte det ikke til alle avisene samtidig):

“Tanker etter at Vestvågøy Arbeiderparti er lagt ned

Det hører med til sjeldenhetene at et helt partilag i et av de større partiene legges ned, slik vi har sett i Vestvågøy. Dette skjer når befinner oss i en tid hvor en rekke forhold gjør at man kan miste troen på de toneangivende partier og se etter noe nytt. Det skulle være unødvendig å nevne de mange habilitetssakene som har dukket opp i 2023. Forslaget om å fjerne akuttfunksjoner på Gravdal er ingen isolert sak. Vi har sett engasjement bli en dyd av nødvendighet i flere lokalsamfunn, med fødeavdelingen i Kristiansund som ett av mange eksempler.

I dagens Norge er det på sin plass å se seg om eller skape politiske alternativer. Selv har jeg som en som er sentrumsorientert og samtidig ser at det er noe galt med dagens politiske kurs, valgt å gå med i Folkets Parti. Partiet har blant annet programfestet å gå bort fra helseforetaksmodellen og få sykehusene tilbake til offentlig forvaltning, slik man gjorde i Skottland for nær 20 år siden etter dårlige erfaringer med helseforetaksmodellen.

Et godt helsetilbud fordrer både vilje til å prioritere helsesektoren og en sunn samfunnsøkonomi. I dag ser vi at stortingsflertallet er villig til å bruke enorme beløp på elektrifiseringen av sokkelen. Et anslag som er blitt gitt på kostnadene for elektrifisering av sokkelen, er 50 milliarder kroner. Dette bevilges gladelig selv om prosjektet ikke har noen troverdig miljøgevinst. Folkets parti har markert seg mot pengesluk som elektrifisering av sokkelen og havvind og var eksempelvis det eneste partiet i bystyret i Oslo som stemte mot karbonfangstanlegget på Klemetsrud, som har blitt et milliardsluk. Når det gjelder havvind, har vi ingen endelig prislapp på hvor mye havvindsatsingen vil komme på. I en nyhetsartikkel i Nettavisen 28. juni i år vises det til tall Europower har fått tilgang til fra DNV. Europower skriver at prislappen på å bygge ut tre utlyste felter utenfor Utsira kan komme på om lag en kvart billion.

Når man registrerer sløsing i mangemilliardersklassen samtidig som viktige offentlige oppgaver ikke blir ivaretatt, er det på tide å finne eller skape et alternativ. Også på andre områder er det god grunn til å se etter alternativer, slik som en fiskeripolitikk som går ut på å endre kvotesystemet slik at fiskeripolitikken kan bygges opp etter sjarkflåten.”

Jeg sendte innlegget via den elektroniske løsningen til Lofot-Tidende 02.12.23, Avisa Nordland 09.12.23, Lofotposten 10.12.23 og Bladet Vesterålen 10.12.23. Jeg har tatt vare på skjermdumper fra innsendingen. Jeg har fulgt nøye med på disse debattsidene i tiden etterpå, men innleggene ser ikke ut til å ha blitt publisert. For ordens skyld nevner jeg at jeg har fått publisert innlegg i noen av de nevnte avisene tidligere, især Avisa Nordland. I desember 2023 ser det imidlertid ikke ut til at avisene i Nordland er klar for å slippe til mine innlegg. Dette eksemplifiserer hvordan det kan være vanskelig for mindre partier å slippe til, også der hvor man vanskelig kan snakke om plassproblemer.

Bilde: Gerd Altmann på Pixabay

Leave a comment